Ocet balsamiczny ?>

Przyprawy i składniki

Ocet balsamiczny staje się coraz bardziej popularny w Polskiej kuchni. Nic dziwnego, ponieważ jest wyjątkowo zdrowy a także bardzo smaczny. Ojczyzną octu są Włochy. Warto stosować go do tworzenia sosów, którymi podkreślimy smak sałatek a także jako przyprawę do wielu innych potraw. Idealnie smakuje z mięsem, wydobywając jego soczysty aromat, dobrze współgra nawet z deserami. Jego lekko goryczkowy smak równoważy i nadaje daniom na słodko zupełnie nową formę. Do tych wszystkich korzyści dodać należy fakt, że ocet korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. Stosowany był jako środek ułatwiający przemianę materii, przy tym nie powoduje nadmiernego apetytu, dzięki czemu wspomaga odchudzanie. Już dwie łyżki octu dziennie dobroczynnie wpływają na serce i układ krwionośny. Skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu. Ma także działanie antyrakowe dzięki zawartości antyoksydantów. Te wszystkie cechy jasno wskazują na to, że warto mieć ocet balsamiczny w swoich zapasach.