Zalety i wady mleka ryżowego?>

Przyprawy i składniki

Mleko ryżowe ma swoje niewątpliwe zalety, ale także wady. Zacznijmy od tych złych. Jest to napój na bazie zboża, zwykle brązowego ryżu zawierającym bardzo dużo węglowodanów. Jest więc niewskazany dla osób dbających o linię. Nie zawiera także znaczących ilości wapnia i białka. Zalet mleko ryżowe ma znacznie więcej niż wad. Ważną dla wielu cechą jest jego smak. Mleko ryżowe jest przepyszne, słodkie, co jest związane właśnie z dużą ilością węglowodanów. Jego znaczącą zaletą jest także brak cholesterolu oraz laktozy, więc to doskonała alternatywa dla osób mających problem z cholesterolem lub nietolerancją laktozy. Mleko ryżowe jest hypoalergiczne, nadaje się więc doskonale nawet dla osób z problemami czy alergiami pokarmowymi i dla osób starszych. Mleko ryżowe ze względu na swój świetny smak doskonale nadaje się do przyrządzania wszelkich deserów, ciast czy naleśników. Jeżeli szukasz alternatywy dla mleka krowiego, to mleko ryżowe jest idealnym wyborem.